Natuursteen soorten

Van natuursteen tegels zijn er vele soorten verkrijgbaar. De meest bekende zijn Chinees hardsteen, Basalt, Marmer, Graniet en Leisteen. Hieronder de verschillende soorten en hun belangrijkste eigenschappen.

 

Chinees hardsteen tegels

Chinees hardsteen tegels behoren tot de meest populaire natuursteen tegels van dit moment. Dit is voornamelijk te verklaren door de goede prijs-kwaliteitverhouding van deze natuursteen tegels. Chinees hardsteen tegels kunnen zowel buiten als binnen worden gelegd. Chinees hardsteen tegels zijn zuurgevoelig en er is kalk aanwezig in de tegels. Het kalk heeft als gevolg dat Chinees hardsteen tegels in een gezoete (glad) en gevibreerd (ruw) afwerking gaan verkleuring in zonlicht. De verkleuring zorgt ervoor dat de Chinees hardsteen tegels weer hun oorspronkelijke blauwgrijze kleur terug krijgen. Daarnaast zijn Chinees hardsteen tegels in een gezoete afwerking krasgevoelig.

 

Basalt tegels

Een van de beste natuursteen tegels verkrijgbaar. Basalt tegels zijn van absolute kwaliteit. Dit is onder andere terug te zien in de diepe zwarte kleur en minimale verkleuring bij een gezoete afwerking. Basalt tegels bevatten kleine kristallen, welke de Basalt tegels een zeer luxe uitstraling geven. Basalt tegels zijn over het algemeen duurdere natuursteen tegels, maar hier krijgt u wel absolute kwaliteit voor terug. Deze kwaliteit blijft behouden, ook na het leggen. Basalt tegels worden bijvoorbeeld een stuk minder in hun schoonheid aangetast door de natuur dan de meeste natuursteen tegels.

 

Marmer tegels

Een van de oudste en nog altijd meest gebruikte natuursteen tegels is zonder twijfel de Marmer tegels. Marmer werd al gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Dit is goed te begrijpen. Marmer tegels hebben een prachtige uitstraling en zijn uitermate geschikt als bouwstenen. Marmer tegels worden vaak geassocieerd met luxe en daardoor hoge prijzen, echter zijn marmer natuursteen tegels over het algemeen goed betaalbaar. Doordat Marmer tegels vaak al een verouderd (getrommeld, gebrand en geborsteld) heeft, zijn deze natuursteen tegels nauwelijks krasgevoelig.

 

Graniet tegels

Graniet is een kei en keiharde natuursteen tegels soort. Hierdoor zijn Graniet tegels niet of nauwelijks krasgevoelig. Het is dan ook geen probleem om een loslopende hond over Graniet tegels te laten lopen. Een ander voordeel van Graniet tegels is dat deze natuursteen tegels nauwelijks slijten. Zo kunt u voor lange tijd genieten van uw natuursteen tegels terras of vloer. U moet er wel rekening mee houden dat Graniet tegels water opzuigt en dat er vaak aders en vlekken in deze natuursteen tegels voorkomen. Wanneer u niet voor een goede waterafvoer zorgt, kunnen er gele vlekken in de Graniet tegels ontstaan. Daarnaast is er vaak sprake van kleurnuance bij deze natuursteen tegels.

 

Leisteen tegels

Leisteen tegels winnen steeds meer aan populariteit in Nederland. Leisteen tegels kenmerken zich door de gelaagde opbouw. Dit zorgt voor kleurverschillen en grofheid van de leisteen tegels. Uitermate geschikt voor de liefhebber van pure natuur. Door de gelaagde opbouw is het vrijwel onmogelijk om maatvaste natuursteen tegels van deze soort te produceren. Wilt u een strakke tuin, dan kunt u beter een andere soort natuursteen tegels kiezen. Wilt u echter een tuin met een grove natuurlijke uitstraling, dan heeft u in Leisteen tegels de juiste natuursteen tegels gevonden. Leisteen tegels komen uit veel verschillende landen. U moet er wel rekening mee houden dat in Chinees Leisteen tegels en Amerikaans Leisteen tegels vaak veel kalk zit. Er is dus enige voorzichtigheid noodzakelijk bij het gebruik van deze natuursteen tegels.

Comments are closed.

Contact


Mail of bel ons vrijblijvend voor informatie >
P. Smit Tegelwerken B.V.
Koning Abelsingel 54, 8262 VB Kampen
The Netherlands
T +31 (0)6 123 92 646
E info@psmittegelwerken.nl